Dernekler için Hibe Şartları Nelerdir?
Derneklere İçişleri Bakanlığı’ndan mali yardım yapılabilmektedir. Söz konusu yardımlardan yararlanabilmek için derneklerin proje hazırlaması gerekmektedir.
Derneklere İçişleri Bakanlığı’ndan mali yardım yapılabilmektedir. Söz konusu yardımlardan yararlanabilmek için derneklerin proje hazırlaması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı dernek projelerine yardım ve destekte bulunmaktadır.
Dernek Yardımlarında Başvuru Şartları Nelerdir?
Derneklerin mali yardımlara başvurabilmesi için gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar yazımızda belirtilmektedir.
Başvuracak kuruluşun anayasaya ve kanunlara aykırı davranış sergilememesi ve yasaklanmış olmaması gerekir. Dernek yöneticilerinin son üç yılda para ya da hapis cezası almamış olması gerekmektedir. Tüzükte belirtilen amaç toplum sorunlarını ve ihtiyaçlarını gidermeye yönelik katkıda bulunmalıdır. Derneğin başvuru işlemleri sırasında ilk genel toplantısını yapmış olması ve bütün gerekli organların da oluşturulmuş olması gerekmektedir.
Söz konusu dernek hakkında fesihle ilgili bir davanın bulunması da başvuruya engel teşkil etmektedir. Derneğin kamu kuruluşlarından aldığı yardımları gerekli ve uygun yerlerde, doğru şekilde kullanmış olması başvurunun kabul edilmesi için bir avantajdır.
Derneklerin Projeleri için Aranan Şartlar
Dernekleri desteklemeye yarayan projelerin konusunu belirleyen merci İçişleri Bakanlığıdır. Bakanlık tarafından belirlenerek internet ortamında yayınlanan projeleri dernekler değerlendirir.
Destek görecek projenin kamu ve toplum açısından yararlı bir proje olması beklenir. Söz konusu dernek kendi tüzüğüyle yakın ve alakalı bir proje seçmelidir.
Seçilen projede toplum ihtiyaçlarına ve sorunlarına çözüm getirme amacının bulunması gerekir. Aynı zamanda projeler toplumsal gelişme açısından katkıda bulunacak nitelikte olmalıdır.
Dernekler İçin Önerilen Proje Konuları
İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği ve her yıl güncellenen proje konuları aşağıdaki gibidir.
İnsan haklarının ve demokrasi düşüncesinin etkinliği ile ilgili proje seçenekleri.
Aile değerlerine ve toplum kurallarına karşı koruma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasına yönelik projeler.
Toplumun huzurunu ve barış ortamını sağlamak için çeşitli topluluklar arasında etkileşim sağlanması ve işbirliği yapılması konusunda hazırlanacak projeler seçilebilir.
Sivil toplum ve kamu arasında etkileşimin artması konusunda projeler hazırlanabilir.
Toplumdaki kadınların, gençlerin ve engelli vatandaşların topluma karışması, girişimcilik faaliyetlerine katılması ile ilgili proje seçenekleri.
Yine benzer nitelikte olan çocuk, kadın ve gençlerin ve engellilerin maddi ihtiyaçları konusunda yapılacak projeler hazırlanabilir.
Şehit ve gazilerin yakınları için hazırlanan projeler olabilir.
Eğitim, spor ve kültüre önem veren ve bunların gelişimini destekleyen projeler seçilebilir.
Tarihi ve kültürel değerlerin korunması için proje hazırlanabilir.
Madde bağımlılığı ve terör mağdurları konusunda hazırlanacak projeler bu kapsamda yer almaktadır.