Cornell Not Alma Tekniği: Etkili Not Tutmak mı İstiyorsunuz?
Derste, toplantıda, sunumda, konferansta hayatınızın bir çok alanında not tutmak zorunda kalıyoruz. Not tutmak nedir? Dinlenilen kişinin her sözünün not alınması değildir. Ortalama bir konuşmacı dakikada 100’den fazla sözcük kullanmaktadır. Bu durumda hali hazırda bu not şeklinin mümkün olmadığı da açıktır.
Öğrenmenin en önemli süreçlerinden birisi not tutmaktır. Derste, toplantıda, sunumda, konferansta hayatınızın bir çok alanında not tutmak zorunda kalıyoruz. Not tutmak nedir? Dinlenilen kişinin her sözünün not alınması değildir. Ortalama bir konuşmacı dakikada 100’den fazla sözcük kullanmaktadır. Bu durumda hali hazırda bu not şeklinin mümkün olmadığı da açıktır.
Bu durumda yapmak gereken kısa ve anahtar kelimeleri not tutmak ve sunum sonrasında bu bilgileri tekrarlayarak aradaki boşlukları tamamlamaktır.
Yapılan bir çok araştırma göstermiştir ki dinlenerek öğrenilenlerin % 70’i 1 saat içinde % 80’i ise bir gün içinde unutulmak ve uçup gitmektedir. Bu unutma eylemini geriye çevirmenin en etkili yöntemi herkes tarafından da bilindiği gibi not almaktır. Bu açıklamalardan hareketli not almak kilit rol almakta ve bu nedenle de doğru bir şekilde uygulamak gerekmektedir.
En etkili not alma ya da diğer bir deyişle etkili not tutmak için en fazla kullanılan tekniklerden birisi Cornell not tutma tekniğidir. Cornell not tutma tekniği 1949 yılında Cornell Üniversitesindeki öğrencileri tarafından geliştirilmiş bir tekniktir.
Etkili Bir Not Tutmak için Cornell Tekniği
Cornell tekniği için aşağıda yer alan resime dikkatlice bakın.
- Bu teknikte notlar için ayrılan bir sağ sütun yer almaktadır.
- Anahtar kelimeler, fikirler, konu hakkındaki sorunların yazıldığı sol sütun yer almaktadır.
- Son olarak da en alt kısımda yer alan özet kısım yer almaktadır.
Özel olarak tasarlanmış bir not defterine ihtiyacınız yok. Bunu elinizde yer alan herhangi bir kağıt üzerinde isterseniz çizerek dilerseniz göz kararı uygulayabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki en üstte kalan boşluğa tarih, ders, konu gibi arşivlenmesi için kullanılabilecek kelimeleri yazmalısınız.
Peki bu teknikte bu kağıt nasıl kullanılacak.
- Sağ Sütun : Dinlediklerinizi, grafikleri, problem çözümlerini, bilgileri, kaynakları not alabilirsiniz. Burada not alırken anlatıcının vurguladığı, tekrar ettiği ya da en fazla örneklenen yerlerin konunun en önemli noktası olduğunu unutmadan not almaya devam edin. Not alma esnasında aklınıza gelen soruları da bu alana yazmayı unutmayın. Not alırken kısaltma, semboller, maddeler kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
- Sol Sütun: Konuşma, dinleme işlemi bittikten sonra notlarınızı gözden geçirin. Daha sonra sol sütuna, ana fikirleri, temel kavramları, anahtar kelimeleri size anlam ifade edecek şekilde sol sütuna özenle yerleştirin.
- Alt Kısım: Bütün not alma işi bittikten sonra alt kısma konunun en kısa özetini yazın. Bu tekniği kullandıkça hem daha rahat özet çıkarabilecek hem de en doğru anahtar kelimeleri seçebileceksiniz.
Bu tekniği kullanarak aldığınız notlar üzerinde çalışırken öncelikle sağ taraftaki sütun kapatılarak sol tarafta yer alan anahtar kelimeler ile tutulan notların hatırlanması için çaba sarfedilir. Önemli bilgiler kolaylıkla hatırlanıncaya kadar tekrarlanır. Bu sistemin gerçekte notların alınıp kaydedildiği bir sistem olmadığı, daha çok etkili bir çalışma için notların organize edildiği rehber bir sistem olduğu unutulmamalıdır.
6. adımda Cornell Tekniği
Cornell not alma tekniği; not alma, organize etme ve özetleme açısından etkili bir yöntemdir. Walter Pauk bu not alma tekniğini 6 adım ile özetlemektedir:
- Kaydetme : Dinleme sürecinde önemli olduğuna inanılan herhangi bir bilginin kaydedilmesidir.
- Kısaltma : Bilgilerin kısaltılırken özetlenmesi ve anahtar kelimelerin hatırlama sütununa listelenmesidir.
- Tekrarlama: Alınan notların hatırlama sütununda yer alan anahtar ifadelerden hareketle hatırlanıp hatırlanmadığının test edilmesidir.
- Yansıtma : Dinleme sürecinde anlamlandırarak kaydedilen bilgilerin bireyin kendi fikri ile uyumlu olup olmadığını yansıttığı aşamadır.
- Gözden Geçirme: Öğrenilen bilginin hatırlanması ve güncellenmesinde süreç sonunda hızlı bir şekilde yapılan özünü kavrama aşamasıdır.
- Örnekleme: Öğrenilen bilginin öğrenen tarafından farklı örneklerle de desteklenmesini içerir.
Yukarıda yer alan tüm bilgiler ışığında; klasik not tutma tekniğinde anahtar kelimelerin açık olmadığını, hatırlanmalarının zor olduğunu ve geniş zamana ihtiyaç duyduğu açıktır. Cornell tekniğinde; sistematik bir organizsyon sağlar. Ana kavramlar ve fikirleri ayırmak için kolay bir yöntemdir. Zaman ve gereksiz çaba harcanmasına gerek yoktur.
Walter Pauk’un kim olduğunu merak edenler; Wikipedia’da yer alan biyografi sayfasına buradan ulaşabilirler.